acceptatie

Loslaten is zo’n woord waar iedereen wel eens mee bezig is. Of het daadwerkelijk lukt om iets los te laten in je leven, dat is weer iets anders.  Veel cliënten vragen mij dan ook; “hoe doe je dat” ? “Hoe laat je los” ? “Acceptatie”, zeg ik dan. “Probeer te accepteren dat iets is zoals het is, hoe moeilijk dat ook lijkt en dan is het weg “. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe accepteer je een situatie? Als je ergens mee wilt stoppen en het lukt niet dan kun je twee dingen doen. Of jezelf heel hard beoordelen en veroordelen dat het niet gaat zoals je wil of (en daar gaan we) proberen te accepteren dat er iets in jou aanwezig is dat gehoord wil worden en daarom niet kan stoppen met het bijbehorende gedrag. Dit laatste maakt het verhaal lastiger, want dat betekent dat zelfonderzoek gewenst is.

De laatste tijd ben ik dit veel tegengekomen op mijn pad. Zelfs met mensen die, in mijn ogen, ver zijn in hun zelfkennis en ontwikkeling. Dat zegt dus helemaal niets. Ik weet dat de lessen en inzichten die je ontvangt in je dagelijkse leven sowieso navenant je ontwikkeling en bewustzijnsniveau plaatsvinden. Blijkbaar blijven deze op alle levels terugkomen als je dat nodig hebt. De vraag is wat je ermee doet.  Boos worden op jezelf waarom het betreffende onderwerp nog een keer op je pad verschijnt heeft geen zin. Je kunt je beter afvragen wat ervoor zorgt dat je het nog een keer tegenkomt en dan gaan zien wat je ermee kunt doen.

Nu, dit is een sleutel. Als je hier naar durft te kijken dan steven je af op acceptatie. Zelfacceptatie beter gezegd en dat is tenslotte het grootste goed. Dan kun je gaan ontvangen. Als je echter voor de zoveelste keer je rug keert naar dezelfde les, dan wordt het een stuk lastiger. Maar ook dit heeft zo zijn functie.

Weer een sleutel. Zelfs als het niet allemaal even leuk is , kun je ervan uit gaan dat alles wat er op je pad wordt gestuurd wordt bedoeld is om je een beter en mooier mens te maken.

Dit beschouwend is mijn antwoord op jullie vraag :

acceptatie = loslaten
en
durven accepteren = overgave.

Veel succes! De beloning is meer dan de moeite waard..

Warme groet, Hanneke